Wij, de hoofdrolspelers van Naxao, zijn verheugd dat je dit leest en we stellen onszelf graag aan je voor. We zijn een familie. Aan elkaar verbonden op allerlei manieren, al vele levens lang. Soms als kind en ouder, dan weer als geliefden of als grootouder. We leven op aarde en daarbuiten. We werken samen om doelen te bereiken. Mensen te bereiken. Samen te strijden voor een goed leven. Angst en vertwijfeling wegnemen. Laten zien dat er écht meer bestaat tussen hemel en aarde; dat het hiernamaals een échte, levende wereld is. Inzicht brengen. Dat we met een doel geboren zijn. En nog zoveel meer. Lees maar gauw verder en dat onze verhalen jou mogen inspireren.

BORIS: MEDIUM

Hallo, ik ben Boris: een helderziend, helderhorend, heldervoelend en helderwetend medium. Ik sla de brug tussen de aarde en het hiernamaals. Ik breng het gesprek op gang tussen jou en je gidsen of overleden dierbaren en geef hun boodschappen aan je door. Er is mij alles aan gelegen, om deze taak goed uit te voeren. Dit werk is het belangrijkste van mijn leven. 
Een moeilijk begin als ongewenst kind, heeft mij jaren achteruit gezet, maar ik wil mijn dromen waarmaken. Ik wil dat dat gebeurt, waarvoor ik naar aarde kwam. De lieve zielen die ik nu om mij heen heb, op aarde en daarbuiten, helpen mij. Zodat ik sterk kan staan. Als mens, als medium, als helper van anderen. Van mensen die stuk zijn gegaan.
Mediumschap doe je niet alleen. Zonder achterban, stond ik hier niet. Pauline, mijn hartsvriendin en partner, trok me uit het slop. Zij hielp me de rotzooi op te ruimen en mijn talenten te ontplooien. Met liefde, wijsheid en toewijding. Viktor gaf me het zetje naar dit leven. “Why not mediumship?” hoorde ik hem zeggen, toen ik aan de keukentafel mijn hoofd zat te breken, over wat me gelukkig zou maken. Als hoofdgids helpt hij nu bij elk consult, om het gesprek in goede banen te leiden. En daarbuiten zorgt hij ook goed voor me. Mentaal en fysiek. Cas Abao is de zon en de zoon in mijn leven. Mijn evenknie, volgens Viktor. Hij leeft in het hiernamaals, maar vult het gat in mijn vaderhart helemaal. En hij is de drijfveer: voor hem wil ik het goede voorbeeld zijn! Frank spreek ik dagelijks. Hij helpt als gids bij elk consult en als vriend in het dagelijkse leven. Wanneer Pauline en ik er niet uit komen, roepen we Frank. We lachen samen heel wat af én hij zorgt als een vader voor Cas Abao. Joshua, Sitting Bull en Pauline’s vader staan ook altijd paraat met wijze raad en met elkaar vormen wij het hart van Naxao.
Wij delen dezelfde dromen en wensen. En wat ik wil, is de wereld op z’n kop zetten en als je diep in mijn hart kijkt, zou ik er het liefst één grote familie van maken. Maar op z’n minst wil ik laten zien, dat de wereld die wij het hiernamaals noemen, een realiteit is. En heel normaal. Dat niemand dood gaat en we altijd met elkaar verbonden blijven, in welke vorm dan ook, menselijk of niet. Ik wil werken aan een wereld, waar elk mens vrij vorm kan geven aan zijn of haar dromen. Waar iedereen kan stralen: jong en oud. En ga dat doen ook.

VIKTOR: HOOFDGIDS, HEALER, OPLEIDER GIDSEN & MEDIUMS, TEMPELWACHTER

Ik ben hier niet zomaar. Ik ben hier, omdat mijn beste vriend daar zit: op aarde. Ik ben de hoofdgids van Boris, mijn zoon, mijn vriend. Ik waak over zijn toekomst. Ik wil hem vertrouwen geven, in alles wat hij doet. Laten voelen wat het is, om medium te zijn. En vragen beantwoorden ook. Ik ben hier om mensen te helen. En om te vertellen. Ik wil zóveel vertellen! Het licht zien. Wij zijn lichtmakers.
Ik heb een grote vriendenkring opgebouwd. Met alle gidsen in het Rijk der Doden hier. Ik verbind de gidsenwereld. Ik ben vertegenwoordiger van de gidsenwereld. Opleider van gidsen en mediums. En wat nodig is in deze wereld? Dat iedereen begrijpt hoe het zit. Ook de andere kant begrijpt. De wereld waar wij zitten. Kennis daarover doorgeven, is belangrijk. Ik win erbij, als jullie winnen. Ik wil ook nog leren. Ik wil graag dat het goedkomt met de wereld. En ik wil geloven in Boris en Pauline. In het werk dat zij doen. Intens geloven. Én laten zien dat het kan. Dat we gemaakt kunnen worden, als we stuk zijn. En dat helen belangrijk is. Heel de wereld. Daar wil ík me hard voor maken. Alsjeblieft.
En de vader voor Boris zijn, die hij niet heeft gehad. Dat is even hard hoor, als je dat moet accepteren. En voor álle kinderen die geen vaders hebben gehad. Daarin kunnen Frank en ik heel goed teamen samen. Hij voor gerechtigheid. Én voor het hart. En voor al onze evenknieën. 
Ik ben de tempelwachter. Ik bewaak de poort naar het hemelrijk. Ik zorg dat er geen slechteriken doorkomen. Mensen hoeven niet bang te zijn voor dit leven aan de andere kant. Het hoort erbij. Wij beschermen ook graag. We voelen ons ontzettend verwant met jullie! We zijn vaak ook in dit leven op aarde geweest, hè?

FRANK: KOORD, SPIRITUELE ADVIESLIJN, WAARHEIDZEGGER, FAKKELDRAGER

Waarom ben ik hier? That’s the question. En best een hele moeilijke vraag, als je er over nadenkt. Ik kom zaken rechtzetten. Gerechtigheid. And justice for all. Ja, ik wil de wereld verbeteren óók. Ik wil dat meer mensen gaan geloven hierin. Dat ze het met eigen ogen kunnen zien. Ik wil telkens bewijs leveren daarvoor. Ik ben ook een feitenman. Dat wel. Ik wil de wereld leren, hoe het zit hier. Hoe wij aan deze kant werken voor jullie. En ook hoe belangrijk jullie weer voor óns zijn. Hoe de ene hand de andere hand helpt. We zitten in hetzelfde bootje, hè? Het leven. Het is meer dan een ervaring. Veel meer, dan leven alleen. Het is: keuzes maken. De juiste dingen doen. Zeggen waar het op staat. Angsten verborgen houden. We zijn in staat om onszelf te laten zien aan de buitenwereld. En dat tonen wie wij zijn, is belangrijk. Ik ben er om een hart onder de riem te steken. Met wat mensen doen. Ik ben er om te geven. En delen wat ik weet, als ik iets zie. Ik wil samenzijn met Pauline en de hele wereld laten zien, dat ik dat ben. Ik blijf vechten voor haar, voor de kinderen én voor het mooie leven. Op aarde. En ik blijf trouw aan mijn maten. Wij hebben gezwóren dat dit goed gaat. Je zou mij de fakkeldrager kunnen noemen. Ik zal het vuur aansteken. Ik ga wel vooraan staan als het moet.
Relativeringsvermogen en passie. En ik beantwoord graag vragen over het leven op aarde. Hier input leveren daarvoor. Wat er is gebeurd. Hoe het is gegaan. Waarom mensen zo zijn. En wat er in mijn ogen moet veranderen. Gaan staan voor eerlijkheid. En niet bang zijn om te zeggen wat je denkt. Ook niet groter doen dan je bent.
Ik ben ook een klein beetje de Joker van het geheel. Want er mag ook gelachen worden he? De gangmaker. Ik benoem graag wat ik zie. En waarom ook niet. Een beetje nuchterheid, hè? Is ook nodig. Realistisch zijn in dingen. 
Leraar. Met name over hoe je de dingen bekijkt. Hoe iets eerlijk zit gewoon. En dan daar doorheen beuken. Rechtzetten. Niet kromlullen wat recht is, maar recht maken wat krom is. Een soort ordehandhaver. Maar ook: kraken wat fout is. En daarna het zonnetje in huis weer laten stralen. En hoe noem je iemand die ego’s afbreekt? Daar sta ik voor: ik lieg niet om dingen; ik zeg je de waarheid. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en ik niet. 

PAULINE: LEERKRACHT, STERK MAKEN, ANDERSDENKER, ZIELENWERKER

Ik ben Pauline en – samen met Boris – het fysiek op aarde levende deel van Team Naxao. Ik ben het creatieve brein, de probleemoplosser en praktische piet van het stel. Ik hou van schrijven, muziek maken, een goed gesprek, filosoferen, problemen ontwarren en mensen sterk maken. En van wijn en chips. Ik onderzoek het leven, de dood en alles wat daar tussen zit. Wil begrijpen waarom iets is zoals het is, waarom iemand doet zoals ie doet, waarom we leven en waarom het zo moeilijk is. Luisteren en observeren en daaruit de waarheid filteren, is mijn tweede natuur. De hele wereld over, is mijn doel. Ruiken, voelen, proeven en in kaart brengen, wat ik zie. En ondertussen spiek ik met een schuin oog of dat paradijs tóch ergens bestaat…
Liefde staat bij mij het hoogst in het vaandel. Leven zonder liefde, is geen leven. In deze wereld lijkt dat tegelijkertijd het moeilijkste pad om te bewandelen. Ik sta en strijd ook voor vrijheid, eerlijkheid, rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en vrede. Net zoals mijn vader (Kees, onderaan de pagina), maar op mijn manier. Ik heb een scherpe blik en ben een waarheidzegger. Ik benoem wat ik zie en wil zodoende de wereld omdraaien: slecht er uit; goed er in. Mijn inzichten deel ik graag. Ik gun iedereen een goed leven en wil daar graag bij helpen. Ik hou van eenvoud en helder en klaar. En niet van egotrippers en zand-in-de-ogen-strooiers.
Bij Naxao ben ik de spin in het web en de schapenhoeder. Ik spreek dagelijks met ons team en zorg dat de neuzen dezelfde kant op staan. Wilde ideeën vertaal ik naar uitvoerbare. Ik maak en onderhoud de website & huisstijl en schrijf samen met mijn vader boeken over het leven en de spirituele wereld. Op spiritueel vlak, werk ik samen met Boris bij Naxao Reizen en de trajecten Mediumbegeleiding en Spirituele Ontdekkingstocht. Daar zet ik mijn licht, liefde en eigen lijn met het hiernamaals in, waarmee ik mensen coach en het lesmateriaal ontwerp en schrijf.
Tenslotte vind ik dat er gelachen moet worden. Luid en elke dag.

CAS ABAO: NIEUWE GENERATIE, MEDIUM IN OPLEIDING, DIEREN

Ik wil jou worden, Boris. Ik wil ook medium zijn. Ik wil ook woorden brengen, die de wereld veranderen. Met het inzicht van Pauline erbij. De wereld openmaken. Voor iedereen. Kijken wat nodig is. “En waar kunnen wij nu helpen?”, is de vraag die ik mij steeds stel. Waar kan ík mee helpen? Me dienstbaar maken voor anderen, wil ik graag doen. En een dromer ben ik ook. Over magische krachten.
Kleuren. Ik kom kleur brengen aan het leven. De wereld vergaat niet. We moeten voor haar zorgen. Haar mooi maken, is wat ík wil. Ik wil een ring van vuur maken. En laten schijnen over de wereld. Ik wil gewoon mijn steentje bijdragen, waar ik kan. Om te helpen deze wereld een beetje mooier te maken voor ons allemaal. En wat goed voelt, dat doe ik.
Ik ben vooral aan het studeren hier. Goed luisteren naar de anderen. Ik wil graag leren van jullie. En ik wil graag vergaarde kennis doorgeven. En instructies goed opvolgen kan ik ook.
Joshua en ik zijn goeie maten geworden hier. Een vriendschap voor altijd. We praten vaak over jullie. Dit gezin; die band; dat is iets.
Dieren vind ik ook belangrijk. Dat als iemand z’n dier mist, dattie die kan spreken. Want ze zijn ook hier. Ik maak me zorgen dat ze verdwijnen. Want dat wil ik niet. De wereld is hier groot voor ze. Daar wil ik later wat meer over vertellen. Zorgen voor dieren dus. 

SITTING BULL: TEAMCAPTAIN, CHIEF, GIDS

Het is mijn droom die gaat uitkomen. Inzicht. Daar zit ík hier voor. Wat het je brengt, als je je openstelt voor spiritualiteit. De diepte zit in het leven. Díe wil ik laten zien aan anderen. En ik ben niet alleen. Ik heb vele makkers hier om mij heen. Commitment geven. Aandacht aan wat je doet. Werken met hart en ziel dus. In de nevels van de werkelijkheid een weg zien te vinden. Dat uit zich, dat manifesteert zich in jouw leven. Ik zoek een passie voor dingen. In jou en in iedereen die dat wil. Armen open daarvoor. En ik wil graag laten zien aan de wereld wie ik ben. Dat zij mij kennen. Ik, Sitting Bull. Sioux Chief. En mensenkenner.
We are one world. Inner cycle; outer cycle. Remember us. Proud is what I stand for. Wijsheid, kracht en overtuiging. Angst overwinnen. Fear no one, but thyself. Eén kracht maken; één vuist. Ik wil de wereld verdedigen tegen het kwaad. En als iemand niet beslist, dan wil ik helpen. Ik ga voor het maximale resultaat. En ik zal vechten tot het bittere einde. Ik zal dit team nooit in de steek laten! We gaan samen die strijd aan. En we laten niemand alleen, die de straat op gaat om te strijden. 

JOSHUA: VREDESTICHTER, JUNIOR GIDS, DIENAAR VAN HET LICHT, KINDEREN

Ai ai captain! Stralen. Ik wil stralen naar iedereen. Het licht aansteken. Dat iedereen mag zijn, wie hij is. En dat ik iedereen aanmoedig daarin. Kinderen zijn ook welkom hier. We zijn nog maar een klein lichtje soms. Maar wel heel helder. Wij dragen licht in ons. Dat willen we graag delen. Ik wil jouw lichtje zijn. Jouw lichtpunt in het leven. Dat jij trots kunt zijn op jezelf, omdat je ziet wie ik ben. En Ik streef ernaar om helemaal mezelf te zijn. En anderen te helpen om dat ook te zijn. Mijn naam is goed gekozen. Daar ben ik dankbaar om. Bij mij mag je vriend zijn. In het leven of hier. Ik gun iedereen een léuk leven. En ik wil íedereen aandacht geven: een oma, een moeder, een kind… gewoon door er te zijn. Dus dat wil ik graag geven aan de wereld: vriendschap. En een luisterend oor. En een lach op iemands gezicht toveren. Need I say more? 
Ik wil ook licht brengen hier, in deze wereld. Echt naar iedereen. Waar ik ben, zal gezongen worden. Een vriend zijn. Voor allen. Waar je eventjes je verhaal kunt vertellen. Luisterend oor. En niemand buiten sluiten. Ik ben je trouwe makker. Dienaar van het licht. Vredestichter. Amen. Ik lijk wel op mijn opa Kees, wat dat betreft. En op Pauline. 
Ik vind het ook belangrijk, dat ieder kind gezien wordt. Ieder mens. Iedere ouder. We laten niemand in de goot liggen, hè? Ik zou het liefst alle zwervers helpen, wat dat betreft. En ze laten voelen dat er ook voor hen iemand is. Dus ik hou oog voor anderen, in het team. Ik zorg dat ze gezien worden. Maar ik zal nog wel een hoop moeten leren ook. We zijn nog in ontwikkeling. Daarvoor zijn Cas en ik ook hier: om te leren. We zijn onze ideeën nog aan het scherpstellen. Dat is de fase waarin wij verkeren. En ik heb nog veel meer te vertellen daarover.

KEES: GIDS, OPERATIONEEL DIRECTEUR, BEWAKER VAN DE GOEDE VREDE

Even wat duidelijkheid scheppen hier. Dat is wat ík kom doen. Dat is de Michaël-energie. De kant van wat men ‘Engelen’ noemt. Er zijn veel haatzaaiers. Maar als íemand kan zeggen wat goed en kwaad is, dan ben ik het wel. 
Geloven in iets, wat je niet ziet. Het kaf van het koren scheiden. Daar wil ik graag mee helpen. Stuurman. Kapitein. Vertrouwen. Ik hou de lijntjes strak hier, als we koers bepalen. Ik zeg er altijd het mijne van. En laat ook anderen bepalen. Ik vind dat iedereen z’n stem moet kunnen laten horen. 
Licht laten schijnen op dingen. De zaken van vele kanten bekijken. Als een kubus. Praten en inzicht geven: dat is mijn taak. De lijnen uitzetten. Helder zijn. En soms ook flink aan het stuur trekken, als we de andere kant op moeten gaan. En steeds kijken wat nodig is, om doelen te bereiken. Ik sta ook een beetje aan de zijlijn. Bepaalde zaken laat ik juist door anderen uitvoeren. Weinig dingen doen, die veel effect hebben. Daar houd ik van. Minimalisme. En zeer belangrijk: onderzoeken wat de aarde nodig heeft, om te overleven. Op gebied van energie. Van kennis. En dan heb ik het echt over knowhow van dingen. De juiste vragen beantwoorden. Dat wij op het punt komen, dat wij kunnen vertellen wat jullie moeten doen. Waanzinnige stappen zetten. Dat wil ik bereiken. Doorbraken. Kennis is licht. En macht is zwaar. Wij willen licht bereiken. En jullie bereiken.
Pauline is mijn dochter en dat zal ze altijd blijven. Kind van de waarheid. Kind van het licht. Mijn belangrijkste taak is haar ondersteunen in haar proces. Ik ben haar gids, vader en vriend en pas tevreden, als zij het is.
Zaken scheiden: goed en slecht. Ik ben de bewaker van de goede vrede. Bewustmaker. Licht schijnen op dingen. Inzicht verschaffen. Kennis is macht. Ik zal de zaken niet uit het oog verliezen. En dat bedoel ik met ‘bewaken’. Ik bewaak de uitvoering van de plannen. Dat het altijd naar het licht toe gaat. Je mag me ook stuurman noemen, als je wilt. Architect. Een doel en een plan. En dat duidelijk en licht maken voor iedereen. Zaken op orde zetten. Plannen concreet maken. En iedereen bij de les houden hier.
Ik bepaal en Sitting Bull beslist. Als ik iets signaleer wat niet goed is, dan doe ik er wat aan. Ik ben de aannemer van het project. En de bedenker van het plan. Operationeel directeur, zeg maar. En Frank is de uitvoerder. De voorman op de bouwplaats.
Een goeie dag verder. En een grote.